HTC is voorlopig gestopt met de verkoop van zijn smartphones in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de BBC.

De Taiwanese telefoonmaker is in elk geval gestopt met de verkoop zolang het bedrijf verwikkeld is in een rechtszaak met het Duitse Ipcom, dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling. Het gaat om een langlopende patentzaak die draait om draadloze technologie voor telefoons in de auto.

Als oplossing ging HTC akkoord om alleen aangepaste telefoons in het Verenigd Koninkrijk te verkopen. Maar Ipcom onderzocht de smartphones eerder dit jaar en zag dat er geen aanpassingen waren gemaakt.

Hierdoor zijn onder meer de HTC U12 en de HTC Desire 12 niet meer te koop. Het is ook niet bekend of en wanneer ze op de Britse markt verschijnen.

Ipcom zegt dat HTC "minachting van de wet toont door een rechterlijke beslissing te schenden". Een woordvoerder van HTC zegt tegen de BBC dit soort zaken "zeer serieus te nemen". Het bedrijf zegt een onderzoek te zijn gestart.

Britse telecomaanbieders als Carphone Warehouse, O2 en EE waren al gestopt met het aanbieden van HTC-telefoons, naar verluidt wegens tegenvallende vraag. Ze waren nog wel te koop via Amazon en HTC's eigen site. De routers en virtualrealityheadsets van HTC blijven wel te koop.