De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) ondervraagt kleinere onafhankelijke verkopers van Apple-producten over de invloed van een deal die Amazon eind vorig jaar sloot met Apple, schrijft techsite The Verge. Amazon zou het ze onmogelijk maken om oudere tweedehands Apple-producten te verkopen.

The Verge sprak een onafhankelijke verkoper die zegt benaderd te zijn door de FTC. De man, John Bumstead, verkoopt tweedehands MacBooks.

Nadat Apple en Amazon hun deal hadden aangekondigd, kreeg Bumstead te horen dat zijn producten binnen enkele maanden van Marketplace verwijderd werden. Volgens Bumstead stelden advocaten van de FTC vragen over het belang van Amazons Amerikaanse Marketplace-verkoopplatform voor zijn bedrijf en de impact die de verwijdering had op zijn zaak.

Na de deal verwijderde Amazon volgens Bumstead de bestaande pagina's voor MacBooks en maakte daarop nieuwe aan, die alleen door bepaalde verkopers gebruikt mogen worden. Daarna paste het bedrijf de regels voor de verkoop van Apple-producten door derden zo aan dat veel kleine verkopers in feite geen gebruik meer konden maken van Marketplace. Alleen grotere verkopers met een jaarlijkse omzet van 10 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) aan producten of meer kunnen nog tweedehands Apple-producten verkopen.

Vorige maand opende de Europese Commissie al een mededingingsonderzoek naar concurrentieverstoring van tweedehands- en andere kleine verkopers door Amazon. Het bedrijf zou informatie van onafhankelijke verkopers op zijn platform misbruiken.