De bedenker van het flyboard, Franky Zapata, heeft zondagochtend een geslaagde poging gedaan om met zijn uitvinding het 35 kilometer brede Kanaal over te steken.

De voormalige jetski-kampioen steeg op vanaf Sangatte in Frankrijk en kwam twintig minuten later aan de grond in het Engelse St. Margaret's Bay, niet ver van Dover. Daar zwaaide Zapata vanaf zijn board naar de mensen die hem onthaalden.

Het board werd voortgestuwd door vijf mini-turbomotoren, waarmee tien minuten gevlogen kon worden tot de brandstof moest worden bijgevuld. Dat gebeurde midden op zee vanuit een schip. Volgens Zapata zelf bereikte hij een topsnelheid van tussen 160 en 170 kilometer per uur.

Een eerdere poging op 25 juli mislukte door deining tijdens het bijtanken. De veertigjarige Fransman zei daarover dat hij het gas op het verkeerde moment losliet en daardoor in het water viel.

"De laatste 5 tot 6 kilometer heb ik er echt van genoten. Ik ben niet degene die beslist of dit een historische gebeurtenis is. De tijd zal het leren. We hebben drie jaar geleden een machine gemaakt en nu zijn we het Kanaal overgestoken", vertelde een huilende Zapata bij aankomst aan verslaggevers.

Man steekt in 20 minuten Kanaal over op flyboard
46
Man steekt in 20 minuten Kanaal over op flyboard