Mensen kunnen zich afmelden voor menselijk meeluisteren met spraakopdrachten via Amazon Alexa, zo schrijft Bloomberg.

Het nieuwe beleid ging vrijdag in. Via de privacyinstellingen van Alexa kunnen gebruikers aangeven dat hun spraakcommando's niet door (ingehuurde) menselijke werknemers van Amazon geanalyseerd mogen worden.

Spraakassistenten zoals Google Assistent, Siri van Apple en Amazon Alexa kwamen de afgelopen tijd in het nieuws toen bleek dat mensen meeluisterden met ingesproken opdrachten van gebruikers.

Volgens de fabrikanten is het beluisteren van korte fragmenten nodig om de assistenten te kunnen verbeteren. Zo controleren mensen wat een gebruiker bedoelt en of de assistent het goed verstaat.

In april bleek dat Amazon wereldwijd duizenden werknemers inzet om spraakopdrachten via Alexa te analyseren. In sommige gevallen wordt ook persoonlijke informatie opgenomen, zoals namen en locaties.

Ook Google en Apple zetten menselijke werknemers in om naar dit soort fragmenten te luisteren. Ook in Nederland wordt meegeluisterd. Google en Apple zijn op dit moment tijdelijk gestopt met het beluisteren en uitschrijven van de audio.