De Federal Trade Commission (FTC), de handelswaakhond van de Verenigde Staten, zou in zijn onderzoek naar Facebook kijken of het bedrijf concurrentie heeft 'weggekocht' door andere bedrijven over te nemen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Facebook maakte in juli bekend dat het bedrijf sinds enkele weken opnieuw het onderwerp is van een onderzoek van de FTC, maar details maakte het bedrijf daarbij niet bekend.

Facebook heeft in zijn vijftienjarig bestaan tientallen bedrijven overgenomen. Volgens bronnen van The Wall Street Journal heeft de FTC enkele oprichters van door Facebook overgenomen bedrijven benaderd.

Onder Facebooks overnames vallen onder meer WhatsApp en Instagram, waarmee het bedrijf nu in totaal wereldwijd 2,5 miljard mensen weet bereiken. In het verleden zou Facebook ook pogingen hebben gedaan om Snapchat en Twitter over te nemen.

Om potentiële concurrenten te onderzoeken maakte Facebook onder meer gebruik van een VPN-app en onderzoeksdienst waarbij internetverkeer van deelnemers werd geanalyseerd. Na ophef maakte Facebook begin 2019 bekend deels te stoppen met deze praktijken.

Zowel de FTC als Facebook wilden tegenover The Wall Street Journal niet reageren.