Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google

Google laat zoekmachines bieden om op Android-keuzescherm te komen

Bedrijven die hun zoekmachine naast Google willen laten weergeven als een gebruiker een Android-telefoon instelt, moeten daarvoor tegen de concurrentie opbieden, maakt Google vrijdag in een blogbericht bekend.
Door NU.nl

Google zal in 2020 een scherm toevoegen in het installatiescherm van nieuwe Android-telefoons. Hierop kunnen gebruikers zelf kiezen welke zoekmachine zij standaard willen gebruiken.

Bedrijven die in de lijst willen staan, moeten Google betalen. Hiervoor moeten de makers van zoekmachines tegen elkaar opbieden. Alleen de drie hoogste bieders komen op het keuzescherm te staan.

De veilingen gebeuren per land. Bedrijven krijgen een minimumbiedprijs, maar het is niet bekend om welk bedrag het gaat. Het aantal biedingen en de bedragen zullen ook niet worden bekendgemaakt.

Boete wegens machtsmisbruik

De Europese Commissie legde Google in 2018 een boete van 4,34 miljard euro op vanwege misbruik met het Android-besturingssysteem. Zo zou Google zijn eigen internetbrowser en zoekmachine voortrekken.

In maart van dit jaar maakte Google al plannen bekend om Android-gebruikers in de Europese Unie op andere opties te wijzen.

Het is voor gebruikers op een later moment altijd nog mogelijk om van zoekmachine te wisselen. Bedrijven kunnen hun zoekmachine tot 13 september 2019 bij Google indienen. De winnaars worden op 31 oktober bevestigd.


Lees meer over:

GoogleAndroidTech

Aanbevolen artikelen