Apple stopt voorlopig wereldwijd met het laten beluisteren en beoordelen van Siri-fragmenten door mensen. Dat bevestigt een woordvoerder van Apple in Nederland vrijdagochtend na publicaties over de praktijken door The Guardian en NU.nl.

Opnames voor de spraakassistent Siri van Apple worden in sommige gevallen beluisterd door medewerkers die voor Apple de fragmenten transcriberen en beoordelen. Dat is ook met Nederlandstalige opnames gebeurd, zonder dat Apple dat expliciet aan gebruikers duidelijk heeft gemaakt.

Daarnaast gaat Apple een software-update doorvoeren waarmee gebruikers kunnen aangeven dat zij niet wensen dat hun Siri-opnames bij analisten terechtkomt.

Apple heeft donderdag aan NU.nl laten weten dat "minder dan 1 procent" van de dagelijkse Siri-opnames door mensen wordt beluisterd. Het gaat om spraakopnames die zijn gemaakt nadat een gebruiker Siri actief gebruikt, maar ook om onbedoelde opnames.

Donderdag maakte Google al bekend dat het bedrijf in Europa stopt met het laten beluisteren en transcriberen van opnames van zijn Google Assistent. In juli onthulden VRT NWS en de NOS al dat Nederlandse opnames door mensen beluisterd worden.

NU.nl heeft Apple gevraagd of het bedrijf per direct stopt en in welke talen Siri tot nu toe is geanalyseerd door mensen, maar nog geen antwoord gehad. GlobeTech, een Iers bedrijf dat voor Apple analyses uitvoert, was vrijdagochtend niet telefonisch bereikbaar voor een reactie.

Dit bericht wordt aangevuld zodra meer informatie bekend is.