Google gaat alle websites die door het beveiligingsbedrijf DarkMatter zijn gecertificeerd blokkeren, zo meldt persbureau Reuters. Het bedrijf wordt gelinkt aan de hackaanvallen uit de Verenigde Arabische Emiraten van eerder dit jaar.

Websites die een beveiligingscertificaat van het bedrijf DarkMatter hebben gekregen, worden door Google geblokkeerd en daardoor als onveilig aangemerkt als bezoekers via de Chrome-browser de site bezoeken. Eerder besloot ook Mozilla Firefox al om de sites met certificaten van DarkMatter te blokkeren.

De beslissing volgt op een onderzoek van Reuters dat begin dit jaar een grote hackoperatie genaamd Project Raven vanuit de Verenigde Arabische Emiraten ontdekte. Er was al sprake van dat er een bedrijf bij de operatie betrokken was, maar het was niet bekend welk bedrijf. Nu wordt DarkMatter aan Project Raven gelinkt.

Bij de operatie waren ambassades van verschillende westerse landen doelwit. Diplomaten uit onder andere het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk konden worden afgeluisterd via een spionagetool. Ook konden sms-berichten, e-mails en locatiegegevens worden ingezien. Verder zouden ook verschillende journalisten zijn afgeluisterd.

De beveiligingscertificaten zoals die van DarkMatter worden gebruikt om een website te verifiëren. Op die manier kan de bezoeker controleren of de site die bezocht wordt ook daadwerkelijk de site van het bedrijf of de persoon is en niet van een hacker die bijvoorbeeld bankgegevens probeert te stelen.

DarkMatter heeft ongeveer 275 websites in beheer. De meeste bedrijven komen uit Abu Dhabi, waar DarkMatter zelf ook gevestigd is.