Google stopt met het transcriberen van audiofragmenten van de slimme Google Assistent. Dat schrijft het bedrijf in een verklaring. Opnames uit Europese landen worden tijdelijk niet meer beluisterd.

Google neemt het besluit nadat er transcripties waren gelekt en bleek dat medewerkers van Google meeluisterden naar Nederlandse opnames. Kort nadat de gegevens lekten, is Google gestopt met het transcriberen van de opnames.

Een woordvoerder van Google laat weten dat het een tijdelijke maatregel is. Het beluisteren en analyseren van de opnames is volgens Google belangrijk voor het kunnen verbeteren van de diensten. Hierdoor kan de virtuele assistent bijvoorbeeld beter dialecten en andere talen herkennen.

De virtuele assistent van Google kan met spraak bediend worden en bijvoorbeeld gebruikt worden om iets te googelen of muziek af te spelen. Begin juli bleek na onderzoek van VRT NWS en de NOS dat medewerkers van Google naar de commando's van gebruikers luisterden.

In sommige gevallen was deze informatie ook herleidbaar naar een persoon, omdat in de opnames een naam of adres uitgesproken werd.

Niet alleen Google luisterde mee met opnames van gebruikers van een virtuele assistent. Ook Amazon liet medewerkers luisteren naar opnames van de slimme assistent Alexa en Apple doet hetzelfde met opnames van Siri.