Een datalek bij de Universiteit Utrecht (UU) zorgde ervoor dat persoonlijke gegevens van promovendi inzichtelijk waren voor (oud-)medewerkers, bevestigt een woordvoerder aan NU.nl na berichtgeving van RTV Utrecht.

De problemen werden gevonden in systemen waarin informatie van promoverende studenten van de UU werd bewaard. Begin 2019 werden verschillende systemen samengevoegd in een nieuw programma, maar daarbij bleven de oude online systemen toegankelijk.

Bepaalde medewerkers van de universiteit hadden toegang tot de systemen, bijvoorbeeld om contact op te kunnen nemen vanwege een promotieonderzoek. Zij hielden ook toegang nadat de oude systemen al gesloten hadden moeten zijn. Gegevens als namen, adressen en telefoonnummers van ruim vierduizend studenten werden in het systeem bewaard.

Ook medewerkers die niet meer bij de universiteit werkten of die een andere functie binnen de universiteit kregen, behielden toegang tot de informatie. Volgens de woordvoerder is er geen aanleiding om te denken dat de gegevens zijn misbruikt.

Het lek is door de UU gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en er is een onderzoek gestart. Het oude systeem is inmiddels afgesloten.