Het gerechtshof in Leeuwarden stelt dat de bestuurder van een 'zelfrijdende' Tesla terecht is beboet, omdat hij tijdens het rijden zijn telefoon vasthad. Daarmee wordt het eerdere oordeel door de rechter gesteund.

De man kreeg in 2017 een boete, omdat hij zijn telefoon in een Tesla gebruikte. Hij beweerde dat die boete onterecht was omdat hij niet de bestuurder van het voertuig was. Die werd namelijk bediend door de Autopilot-functie.

Eind 2017 stapte de man naar de rechter om zijn boete aan te vechten, maar de rechter oordeelde dat hij terecht was bekeurd. Vervolgens stapte de bestuurder naar het Gerechtshof Leeuwarden om dat oordeel aan te vechten in een hoger beroep.

Volgens het hof heeft de rechter correct geoordeeld. "Het hof stelt voorop dat het een absoluut verbod betreft", leest de uitspraak. "Het is dus niet aan de individuele bestuurder om afhankelijk van de mate waarin hij gebruikmaakt van de Autopilot om te bepalen of hij zich zodanig veilig gedraagt."

De Autopilot laat Tesla's voor een deel autonoom rijden. De automaker benadrukte in het verleden echter meermaals dat auto's met dit systeem niet volledig zelfrijdend zijn en bestuurders hun handen op het stuur moeten houden.