Windows 10 Enterprise en Microsoft Office voldoen nog niet aan de privacyeisen die de Nederlandse overheid stelt aan software die door ambtenaren gebruikt zal worden, concludeert Privacy Company woensdag op basis van onderzoek.

Privacy Company deed onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Nederlandse overheid bereikte eerder een akkoord waarin is afgesproken dat 300.000 ambtenaren met software van Microsoft gaan werken. Het gaat om medewerkers bij onder meer de politie, ministeries en de Belastingdienst. In mei werden afspraken gemaakt over hoe Microsoft moet omgaan met de privacy van deze gebruikers.

Volgens Privacy Company voldoet Microsoft Office 365 ProPlus al aan deze voorwaarden. Bij Windows 10 Enterprise en Office Online is dat echter nog niet het geval. Microsoft moet de veranderingen in deze software nog doorvoeren.

Het advies is om de mobiele versie van Office niet te gebruiken zolang nog niet aan de voorwaarden is voldaan. Deze smartphoneversie hangt namelijk aan Office Online.

Bij het gebruik van Windows 10 Enterprise worden ambtenaren geadviseerd om de privacyinstellingen te wijzigen, zodat er zo min mogelijk met Microsoft wordt gedeeld.

Het advies van Privacy Company is niet bindend, maar wordt ter advies bij het ministerie ingediend.