Een 48-jarige man zonder vaste verblijfplaats is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het stelen van ruim een half miljoen euro. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van 620.000 euro betalen aan de bedrijven waarvan hij gestolen heeft.

De man hackte in 2015 een server van de Belgische provider Telenet, waarbij hij een e-mailaccount van een directeur van een Belgisch bedrijf kon inzien. Vervolgens benaderde hij een Jordaans bedrijf en deed hij zich voor als de directeur.

Om de e-mails echt te laten lijken, kopieerde en plakte hij eerdere correspondentie tussen de directeur en het bedrijf uit de gestolen e-mails. Dit bedrijf stond op het punt om vliegtuigonderdelen te kopen en de hacker veranderde op de offertes en facturen het rekeningnummer naar zijn eigen rekeningnummer. Het bedrijf uit Jordanië maakte vervolgens 560.000 euro over op de rekening van de hacker.

Deze sluisde het geld door naar een aantal andere bankrekeningen die op zijn naam stonden en naar familieleden die hem een deel van het geld in cash moesten terugbetalen. Na deze poging heeft de hacker het nog twee keer geprobeerd, maar die pogingen mislukten.

De hacker ontkent dat hij geld heeft gestolen en heeft geen spijt of berouw getoond. Daarom heeft de rechtbank in Oost-Brabant besloten de hacker een langere gevangenisstraf te geven.