FaceApp gaat stoppen met het verzamelen van de Facebook-vriendenlijst van gebruikers die via Facebook zijn ingelogd. Dat heeft Yaroslav Goncharov, de directeur van het bedrijf achter de app, laten weten aan The Hacker News.

Gebruikers die de app downloaden kunnen ervoor kiezen om met hun Facebook-account in te loggen. Op die manier kunnen eenvoudig Facebook-profielfoto's worden gebruikt om door FaceApp te laten bewerken, bijvoorbeeld om er ouder uit te zien.

FaceApp vraagt gebruikers die met Facebook inloggen daarnaast om ook hun vriendenlijsten, foto's en e-mailadressen te delen. Op die manier werden "de namen van je vrienden die FaceApp ook gebruiken en hun vriendenlijsten gedeeld hebben met FaceApp" gedeeld. Gebruikers die dat wilden voorkomen, moesten die aanvullende optie expliciet uitvinken.

Goncharov laat aan The Hacker News weten dat de app vanwege een niet meer bestaande functie om de Facebook-vriendenlijst van gebruikers vraagt. Het gaat om een functie waarmee gebruikers via Facebook de resultaten van een met FaceApp bewerkte foto met hun vrienden konden delen.

Nu de functie niet meer bestaat, gaat het bedrijf "binnenkort" niet langer vragen om de vriendenlijst van gebruikers die met Facebook zijn ingelogd.

FaceApp bestaat sinds 2017, maar beleefde in juli een opleving aan populariteit. De app kwam vervolgens in het nieuws vanwege argwaan jegens Wireless Labs, het in Rusland gevestigde bedrijf achter de app.

Zo trek je Facebook-toestemming van FaceApp in:

  • Log in op Facebook en navigeer via 'Instellingen' naar 'Apps en websites'
  • FaceApp staat onder de lijst met actieve Facebook-apps als je met Facebook bent ingelogd
  • Klik op FaceApp om specifieke toestemmingen in te trekken