De Google Pixel 4, de nieuwste smartphone van Google, wordt aan de voorkant voorzien van sensoren waarmee gezichten en handgebaren herkend kunnen worden. Dat heeft Google maandag bekendgemaakt via de website.

Met de sensoren is het mogelijk om de smartphone met het gezicht te ontgrendelen, een functie die ook in andere smartphones terug te vinden is. Google belooft dat deze nieuwe variant onder verschillende hoeken werkt, zelfs als de telefoon ondersteboven wordt gehouden.

De scan die van het gezicht wordt gemaakt, wordt niet gebruikt voor andere Google-diensten, belooft het bedrijf. De gegevens worden in plaats daarvan opgeslagen in een beveiligde chip op de telefoon.

Met de handgebarenherkenning is het mogelijk om de smartphone te gebruiken zonder het apparaat aan te raken. LG presenteerde een vergelijkbare techniek eerder dit jaar voor het eigen vlaggenschip, de G8s ThinQ.

Met een handbeweging kunnen Pixel-4 gebruikers onder meer muzieknummers overslaan, het geluid van een wekker uitzetten of een inkomend telefoongesprek weigeren.

Google presenteert de Pixel 4 naar verwachting in het najaar. Eerdere Pixel-smartphones zijn nooit officieel in Nederland te koop geweest.