Bij een zon die een hele dag op de parkeerplaats schijnt, kan een auto al snel enorm warm worden. Zeker zonder airco is dat vervelend, maar deze gadgets bieden verlichting.

Ventilator

Voor een verkoelende wind kun je een raam open zetten, maar bij stilstand in de file biedt zelfs dat geen oplossing. Een ventilator kan in dat geval wel helpen. Zo'n autoventilator sluit je aan op de 12V-sigarettenaansteker.

Er zijn verschillende ventilatoren te vinden. Vaak zijn de gadgets voorzien van een zuignap om aan het raam te bevestigen en zijn ze enigszins flexibel, zodat ze op de bestuurder (of meerijder) gericht kunnen worden.

Er zijn ook andere varianten zonder zuignap. Die werken vaak met een plakstrip, zodat ze op het dashboard geplaatst kunnen worden. Deze ventilatoren bieden soms iets meer opties. Zo zijn er ventilatoren die meerdere standen hebben.

Afgezien van ventilatoren die je aansluit op de 12V-aansteker zijn er ook draagbare oplossingen, die je bijvoorbeeld om je nekt kunt doen. Deze werken vaak met een oplaadbare accu.

Prul of praal? Goedkope ventilator voor om je nek oplossing tegen hitte?
152
Prul of praal? Goedkope ventilator voor om je nek oplossing tegen hitte?

Een kleine airco

Er bestaan kleine, losse airconditioners die werken door ze aan te sluiten op de sigarettenaansteker. Deze apparaten hebben een kleine watertank, waar je vooraf koud water in schenkt. In de auto wordt de koele lucht vervolgens rondgeblazen.

Deze apparaten kunnen zorgen dat de lucht in een auto net naar een comfortabele temperatuur daalt. Het is wel zaak dat het apparaat stabiel wordt geplaatst. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van (meegeleverde) plakstrips.

Verkoelende rugsteun

Om ook enige verkoeling voor je rug te vinden, bestaan er verkoelende rugsteunen en -kussens. Ook deze zijn er in verschillende varianten en aan te sluiten op de aansteker.

Zo zijn er rugsteunen die een kleine ruimte creëren tussen de onderrug en de stoel. Daarin is dan een ventilator verwerkt, zodat de rug ook direct wordt afgekoeld met een verfrissende wind.

Er zijn ook kussens die over de stoel heen worden geplaatst. Deze bieden geen extra ondersteuning, maar bieden vaak langs de gehele rug en in het zitvlak verkoelende elementen.

Hou drankjes fris

Bij warm weer is het advies om goed te drinken, maar blikjes en flesjes warmen snel op. Een kleine koelbox kan zorgen dat ze op temperatuur blijven.

Ook deze apparaten koppel je aan de 12V-aansluiting. Sommige van de koelboxen houden niet alleen producten koud, maar hebben zelfs een vriesfunctie. Ze zijn er in verschillende formaten. Vaak is een koelbox met een inhoud van zo'n 20 liter prima te vinden.

Wie wat beter zoekt, kan naast koelboxen ook verkoelende beker- en blikjeshouders vinden.

Naast gadgets zijn er natuurlijk allerlei manieren om een auto koel te houden bij hoge temperaturen. Een zonnescherm onder de voorruit houdt bijvoorbeeld een deel van de hitte buiten. Ook een bevroren flesje water voor onderweg maakt de rit iets draaglijker.