Apple-medewerkers kunnen meeluisteren met spraakopnames van Siri-gebruikers. Ze krijgen bijvoorbeeld medische informatie te horen of opnames van mensen die seks hebben, schrijft The Guardian.

Het gaat om mensen die door Apple worden ingehuurd om audiofragmenten van Siri te analyseren. Apple doet dat om uit te zoeken of de spraakassistent naar behoren werkt. Het bedrijf zegt dat de data "wordt gebruikt om Siri te verbeteren en om mensen beter te verstaan en te begrijpen".

In een verklaring laat Apple weten dat minder dan 1 procent van de dagelijkse Siri-activeringen wereldwijd gebruikt wordt voor onderzoek. "De fragmenten zijn niet te herleiden naar een specifieke gebruiker. Het testen gebeurt in een beveiligde omgeving en onderzoekers moeten voldoen aan een strenge geheimhoudingsplicht."

Gesprek met de dokter

De bron van The Guardian zegt dat de onderzoekers vaak vertrouwelijke informatie van mensen te horen krijgen. Dat gebeurt vooral als Siri per ongeluk wordt ingeschakeld. "Er zijn talloze opnames van mensen die medische informatie met de dokter bespreken."

In sommige gevallen waren ook opnames te horen waarin drugs werden verhandeld of fragmenten van mensen die seks hadden. De bron zegt dat de opnames onder meer locatie en appdata van gebruikers meesturen.

Werknemers zouden moeten rapporteren als mensen Siri per ongeluk inschakelen als "een technisch probleem".

Google en Amazon luisteren ook mee

Eerder deze maand werd bekend dat Google Assistent, de spraakassistent van Google, meeluisterde met Nederlandstalige opnames.

Google liet weten dat 0,2 procent van alle fragmenten door taalexperts wordt geanalyseerd om spraaktechnologie te verbeteren.

In april werd na onderzoek van Bloomberg bekend dat mensen ook luisteren naar opnames van Alexa, de stemassistent van Amazon.