Facebook krijgt 5 miljard dollar boete in VS voor privacyschendingen
Facebook moet het bedrag onder meer betalen omdat telefoonnummers die gebruikers met Facebook deelden om hun account te beveiligen ook werden gebruikt voor marketingdoeleinden.
Naast het betalen van 5 miljard dollar moet Facebook als onderdeel van de schikking een commissie samenstellen die beslissingen over de privacy van gebruikers moet beoordelen. Dit moet ervoor zorgen dat Facebook-directeur Mark Zuckerberg niet "onverhinderd beslissingen" over de privacy van gebruikers kan nemen.
Ook moet Facebook voortaan toestemming vragen als het bedrijf foto's van gebruikers wil gebruiken voor technologie voor gezichtsherkenning. In de Europese Unie was het sociale medium al verplicht om dat te doen.
De schikking komt voort uit een maandenlang onderzoek in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal. Dit databedrijf wist de hand te leggen op de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren gesteld.
De FTC maakt woensdag ook bekend dat de autoriteit Cambridge Analytica aanklaagt voor misleiding omtrent het datalek van de Facebook-gegevens.
Boete van 100 miljoen voor misleiden investeerders
Naast de schikking met de FTC heeft Facebook ook een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het gaat om een bedrag van 100 miljoen dollar voor het misleiden van investeerders omtrent datamisbruik.
Facebook was al voor het Cambridge Analytica-schandaal in 2018 aan het licht kwam op de hoogte dat de persoonlijke informatie van Facebook-gebruikers gelekt waren. De gegevens kwamen via een Facebook-app bij Cambridge Analytica terecht.
Desondanks wekte Facebook bij investeerders de indruk dat het bedrijf niet op de hoogte was van het lek, door te stellen dat data van gebruikers "mogelijk" gelekt kan worden.
Facebook 'wil vertrouwen herstellen'
In een reactie op de schikking met de FTC zegt Facebook het beschadigde vertrouwen als gevolg van het schandaal te willen herstellen. "De manier waarop we met deze zaak om zijn gegaan is een breuk in vertrouwen tussen Facebook en de mensen die erop rekenen dat wij hun data beschermen", aldus het bedrijf. "Deze schikking gaat niet alleen over toezichthouders, maar ook over het opnieuw opbouwen van het vertrouwen met mensen."
Het Amerikaanse ministerie van Justitie benadrukt dat "socialemediabedrijven zoals Facebook" mensen niet mogen misleiden wat betreft het gebruik van hun persoonlijke informatie.
De boete van 5 miljard dollar is de hoogste die ooit door de FTC is opgelegd. Een rechter moet de schikking tussen de autoriteit en Facebook nog formeel goedkeuren.
NUjij: Uitgelichte reacties