De website waarop in de winter de strooiwagens van Rijkswaterstaat te volgen zijn, is deze week mateloos populair. Het aantal bezoekers is de afgelopen twee dagen met 800 procent gestegen, heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag laten weten.

Normaal gesproken kijkt er in de zomermaanden vrijwel niemand op de website, maar dinsdag trok Rijkswaterstaatstrooit.nl meer dan vijftienhonderd bezoekers.

"In de wintermaanden zijn op de website de strooiwagens van Rijkswaterstaat te volgen", legt woordvoerder Debby van Slegtenhorst uit. "Maar de kaart geeft ook voor heel Nederland weer wat de temperatuur van het asfalt op het wegdek is." De kaart is woensdag knalrood.

Het is niet duidelijk wat automobilisten met de info doen

De meeste bezoekers dienen zich aan het einde van de middag aan. "Vermoedelijk willen automobilisten deze informatie nog even tot zich nemen voordat ze na een werkdag in de auto stappen", vermoedt de zegsvrouw.

Rijkswaterstaat kan niet zeggen wat de automobilisten exact met deze informatie willen. "Het is vermoedelijk een kwestie van nice to know."

Het 'zomerstrooien' op gemeentewegen is niet te volgen

Er zijn overigens wel een aantal gemeenten die deze week strooien om het wegdek af te koelen. Maar dit gebeurt niet op grote rijkswegen, stelt Van Slegtenhorst. "Op de grote wegen maken we over het algemeen gebruik van zoab, dat kan prima tegen deze zomerse temperaturen."

De strooiwebsite wordt in de wintermaanden dagelijks door tienduizenden mensen bezocht.