Ontwikkelaar Chris Wetherell bouwde de retweetknop op Twitter. In een interview met BuzzFeed News zegt hij er spijt van te hebben. "Het is alsof we een vierjarige een geladen wapen hebben gegeven", meent Wetherell.

Het invoeren van een knop om met één druk een bericht te retweeten, maakte het gemakkelijk om op een effectieve manier informatie te delen. "Het deed veel van wat we hadden bedacht", zegt Wetherell.

Maar de knop heeft na de introductie tot problemen geleid, zegt de bedenker. Zo zouden gebruikers minder nadenken over wat ze delen, omdat de drempel om een bericht te retweeten is verlaagd.

Wetherell zegt in 2014 pas echt door te hebben gehad dat de knop een groot probleem vormt. Toen maakten en deelden veel gebruikers seksistische opmerkingen over mensen in de game-industrie. "Het was heel gemakkelijk om reputatieschade aan te richten bij onbekende mensen", zegt Wetherell.

"Retweeten van verkeerde informatie droeg bij aan het scheppen van een vals beeld van de doelwitten. Dat gebeurde sneller dan ze zich konden verdedigen. En wij hadden daar geen antwoord op."

Retweeten met eigen opmerking

De retweetknop is later nog eens op de schop gegaan. Gebruikers kunnen inmiddels retweets versturen met een eigen bericht erbij. Directeur Jack Dorsey zegt dat dit er mogelijk voor zorgt dat gebruikers beter nadenken voordat ze iets delen.

De voormalige Twitter-topman Jason Goldman noemt het citeren van een retweet een groot probleem. "Dit mechanisme leidt ertoe dat gebruikers een bericht juist extra kunnen laten escaleren en helemaal af kunnen maken."