Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een onderzoek naar mogelijke kartels van grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten, meldde zakenkrant The Wall Street Journal dinsdagavond op basis van bronnen. Niet lang daarna werd het nieuws bevestigd door het ministerie.

Het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moederbedrijf Alphabet, Apple en Facebook.

Het onderzoek van Justitie draait om mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van de techbedrijven nabeurs omlaag.

Het onderzoek moet aantonen "of en hoe toonaangevende online platforms hun marktpositie hebben bereikt en of die zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd of anderszins klanten hebben benadeeld", luidt de verklaring van het ministerie.

De bedrijven die op de korrel worden genomen, worden niet bij naam genoemd. Maar het onderzoek richt zich onder meer op de zorgen rond "zoeken, sociale media en een aantal online retaildiensten". Daar lijken Amazon, Alphabet, Facebook en mogelijk ook Apple mee te worden bedoeld.

De aankondiging van het onderzoek komt een dag voordat de Amerikaanse toezichthouder FTC naar verluidt zal bekendmaken dat Facebook een boete krijgt. Het bedrijf krijgt mogelijk een boete van 5 miljard dollar opgelegd vanwege verschillende privacyschandalen.