Persoonlijke gegevens van autobezitters die geregistreerd staan in het kentekenregister worden online illegaal verhandeld, blijkt dinsdag uit onderzoek van RTL Nieuws.

Deze privégegevens worden volgens RTL Nieuws via chatapps als Telegram illegaal verhandeld door criminelen. Tegen betaling van bedragen variërend van 50 tot 150 euro kunnen de adresgegevens van autobezitters worden opgevraagd. In sommige gevallen kon ook het mobiele nummer gekocht worden.

De criminelen zeggen dat ze de informatie krijgen van mensen die ze kennen bij de RDW en dat mobiele nummers via de gemeente verkregen worden. De RDW heeft aan RTL Nieuws laten weten te zijn gestart met een onderzoek naar het datalek.

De gegevens zouden misbruikt kunnen worden om een autobezitter bijvoorbeeld na een verkeersongeluk thuis op te zoeken. Ook zouden inbrekers in de garage van Schiphol kunnen uitzoeken welke woningbezitters niet thuis zijn.

Meerdere instanties hebben toegang tot database

Autobezitters staan geregistreerd in de database van de RDW. Iedereen kan deze gegevens raadplegen, maar daarbij kan enkel algemene informatie over het voertuig worden opgevraagd.

Slechts enkele overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst, gemeenten en de RDW zelf kunnen ook persoonlijke gegevens van de autobezitter inzien, zoals de volledige naam, de adresgegevens en het mobiele nummer.