De politie heeft op verschillende lokale Facebook-accounts een oproep geplaatst waarin wordt geadviseerd de ouderdomsapp FaceApp te verwijderen. De politie vindt de app niet veilig, omdat deze niet aan de Europese privacywetgeving zou hoeven te voldoen.

Met de gratis FaceApp kunnen gebruikers een foto van zichzelf uploaden en zien hoe ze eruit zouden kunnen zien als ze ouder worden. De app bestaat al enige tijd, maar is sinds een paar weken erg populair geworden. Duizenden Nederlanders creëerden een oudere versie van zichzelf met het filter in de app, maar dat is volgens de politie dus niet verstandig.

De politie benadrukt dat de app niet alleen je foto, maar ook je IP-adres en smartphonegegevens opslaat en bovendien cookies plaatst. Daarom is het beter om de app te verwijderen, aldus de politie. Daarnaast zou de privacywet worden overtreden. De politie zegt niet op welke fronten die wetsschendingen precies plaatsvinden.

Appmakers buiten Europa moeten officieel wel voldoen aan de Europese privacywet, als ze hun apps in Europa willen aanbieden. De maker van FaceApp lijkt echter geen methode te bieden om bijvoorbeeld gegevens te laten verwijderen, wat wel verplicht is. Ook wordt niet vooraf om toestemming gevraagd om bepaalde gegevens te verzamelen.

Eerdere kritiek op FaceApp

Het is niet voor het eerst dat FaceApp onder vuur ligt. Privacyvoorvechters bekritiseerden het beleid van de app afgelopen week en adviseerden de applicatie niet te installeren.

Veel gratis apps verzamelen gegevens van gebruikers. Makers kunnen geld verdienen door adverteerders of andere bedrijven toegang te geven tot deze data. In de Europese Unie gelden strenge regels voor het delen van gegevens, die gebruikers ook de mogelijkheid bieden die gegevens op te vragen en te laten verwijderen.

Eerder stond in dit artikel dat alleen de Politie Schagen de oproep had geplaatst. Inmiddels hebben meerdere bureaus de oproep overgenomen, het bericht is aangevuld.