Videodienst Dailymotion moet het Italiaanse mediabedrijf RTI 5,5 miljoen euro betalen, schrijft TorrentFreak. Het lukte Dailymotion niet om televisieprogramma's van het netwerk van zijn dienst te halen.

De rechtbank in Rome besloot dat het videoplatform verantwoordelijk was voor illegale uploads van gebruikers. De dienst moet de video's daarom verwijderen.

Doorgaans sturen rechthebbenden een bericht dat video's die auteursrechten schenden offline gehaald moeten worden. Vaak sturen de eigenaren een link van de illegale video's mee, zodat Dailymotion of een gelijksoortige dienst de video kan verwijderen.

De Italiaanse rechtbank zegt dat Dailymotion ook verantwoordelijk is als specifieke linkjes niet worden gedeeld. Volgens de rechter moet de dienst ook ingrijpen als een video een titel van een programma draagt en als er een watermerk van een mediabedrijf bij staat.

Dailymotion zegt dat het niet meer kan doen dan aangegeven video's verwijderen, maar daar was de rechter het niet mee eens. Op het platform waren volgens RTI "honderden" auteursrechtelijk beschermde programma's te vinden, zoals Big Brother en Celebrity Island.

In het vervolg strenger optreden

Het videoplatform moet naast de boete betalen ook beloven illegale uploads in de toekomst strenger aan te pakken. Als dat niet lukt, moet de dienst nog eens 5.000 euro betalen voor elke illegale video die op het platform verschijnt.

In januari won het Italiaanse RTI-moederbedrijf Mediaset een soortgelijke rechtszaak tegen Vimeo. Die dienst moest 8,5 miljoen euro betalen omdat het niet lukte om beschermde beelden offline te halen.