Google zou van plan zijn een schikking van 13 miljoen dollar (bijna 11,6 miljoen euro) te treffen in een Amerikaanse rechtszaak omtrent het verzamelen van persoonlijke informatie van wifinetwerken via Street View-auto's, meldt persbureau Bloomberg maandag.

Bij het schandaal, dat in 2010 aan het licht kwam, verzamelde Google voor 600 GB aan data van openbaar toegankelijke wifinetwerken. Het ging onder meer om surfgedrag en delen van e-mailverkeer.

Google gebruikte zijn rondrijdende Street View-auto's voor het verzamelen van data. De auto's rijden rond om 360 gradenfoto's van openbare wegen te maken, maar verzamelden in meer dan dertig landen via een antenne ook informatie van wifinetwerken.

De schikking moet nog formeel worden goedgekeurd door een rechter. Volgens het voorstel krijgen alleen twintig aanklagers een schadevergoeding. Andere gedupeerden krijgen geen compensatie. Daarnaast zou Google alle verzamelde data verwijderen.

Het schikkingsvoorstel van 13 miljoen dollar komt voor Google neer op een relatief klein bedrag. In het eerste kwartaal van 2019 behaalde moederbedrijf Alphabet een omzet van ruim 36,3 miljard dollar.