Hackers hebben 7,5 TB aan informatie buitgemaakt bij het Russische bedrijf SyTech, dat werkt voor de Russische geheime dienst FSB, meldt BBC News Russian op basis van documenten die de omroep in handen heeft gekregen.

De hack vond plaats op 13 juli, waarna informatie uit documenten, projecten en personeel van SyTech op internet werd geplaatst en naar media werd gestuurd.

Daaruit blijkt dat het bedrijf onder meer werkte aan technieken om een lijst van anonieme gebruikers van de internetbrowser Tor samen te stellen. De browser kan onder meer gebruikt worden om internetcensuur te omzeilen.

Daarnaast heeft SyTech in 2009 en 2010 gewerkt aan het vergaren van informatie van gebruikers van sociale media zoals Facebook, LinkedIn en MySpace. Ook onderzocht het bedrijf in 2013 en 2014 de mogelijkheid om de internetprotocollen van onder meer de torrentclient BitTorrent en de versleutelde chatdienst Jabber te kraken.

De website van SyTech is momenteel uit de lucht. BBC News Russia wist niet in contact te komen met de persoon of personen achter de hack op het Russische bedrijf. De geheime dienst FSB was niet bereikbaar voor een reactie.