Een voormalig indirecte medewerker van de National Security Agency (NSA), Harold Martin, is vrijdag veroordeeld tot negen jaar cel voor het stelen van geheime data van Amerikaanse inlichtingendienst.

Martin verzamelde twintig jaar lang gegevens van de NSA toen hij daar indirect werkzaam was. Bij de inval in zijn woning in 2016 werden duizenden documenten gevonden. Hij bekende schuld en nu heeft de rechter hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Martin zat al drie jaar vast.

Net als klokkenluider Edward Snowden was Martin werkzaam bij Booz Allen Hamilton. Dat bedrijf helpt de NSA met digitale spionage. In totaal sloeg Martin thuis ruim 50 terabyte aan geheime data op.

De diefstal werd ontdekt nadat Martin het Russische antivirusbedrijf Kaspersky Labs cryptische berichten via Twitter stuurde. Kaspersky lichtte daarop de Amerikaanse autoriteiten in, die vervolgens een inval deden bij Martin.

In dezelfde periode werd er gestolen NSA-spionagesoftware aangeboden door een hackersgroep genaamd Shadow Brokers. Dit lek wordt gelinkt aan de data die Martin thuis opsloeg, maar dit is nooit bevestigd door de Amerikaanse overheid. Er is geen bewijs dat Martin de data met iemand heeft gedeeld.