De Europese Unie moet de nationale inlichtingenwet van China meewegen in haar beslissing omtrent de aanleg van 5G-netwerken in Europa, zegt EU-commissaris Julian King (Veiligheid) vrijdag.

De betreffende wet verplicht burgers en bedrijven in het land om mee te werken aan de inlichtingenverzameling door de Chinese overheid. De wet zorgt voor argwaan jegens het gebruik van apparatuur van de Chinese telecomfabrikant Huawei.

Huawei ligt onder een vergrootglas nadat met name de Verenigde Staten hun zorgen uitspraken over het gebruik van telecomapparatuur voor het 5G-netwerk. Het bedrijf heeft altijd ontkend voor de Chinese overheid te spioneren en heeft als gevolg van de aantijgingen meerdere malen beloofd dat niet te doen.

De EU werkt momenteel aan een Europa-brede risicoanalyse omtrent 5G-netwerken, die in oktober af moet zijn en gebaseerd is op de analyses van de 28 lidstaten.

Het kabinet maakte begin juli op basis van de uitgevoerde analyse bekend dat Huawei in Nederland niet expliciet wordt uitgesloten van het 5G-netwerk. Wel komen er strengere eisen voor de Nederlandse telecomnetwerken, ook voor het bestaande 3G- en 4G-netwerk.