
Gezichtendatabase van politie bevat foto's van 1,3 miljoen mensen
De politie gebruikt de database met gezichten sinds december 2016 voor gezichtsherkenning. Destijds kreeg de politie toegang tot een beeldbank van 800.000 foto's van verdachten en veroordeelden van misdrijven.
De volledige database bestond toen al uit meer foto's, maar was nog niet volledig gekoppeld aan het gezichtsherkenningssysteem van de politie. Inmiddels heeft de software toegang tot de volledige database van personen die verdacht worden van zware misdrijven.
Een foto wordt aan de database toegevoegd als die persoon wordt verdacht van een misdrijf waar minimaal vier jaar cel op staat. Afhankelijk van de ernst van het misdrijf waarvan de persoon verdacht wordt, blijft de foto twintig, dertig of tachtig jaar in de database staan.
Gezichtsherkenning bij opsporing verdachten
De politie kan de misdrijvendatabase raadplegen voor opsporing. In dat geval wordt een foto van een verdachte aan het systeem aangeleverd en zoekt de software naar overeenkomsten met foto's in de database.
In 2017 werden op die manier 93 verdachten geïdentificeerd. Hoe vaak de software in 2018 doel trof, is bij de Nationale Politie nog niet bekend.
Naast de databank met verdachten van misdrijven heeft de politie, met toestemming van het Openbaar Ministerie (OM), ook toegang tot een database met foto's van asielzoekers en illegalen. Hoe groot die database precies is, kon Kraszewski niet zeggen, maar het gaat volgens de politiewoordvoerder om "veel meer" foto's dan de andere database.
NUjij: Uitgelichte reacties