Facebook heeft een nieuwe app geïntroduceerd waarmee het bedrijf informatie wil verzamelen van gebruikers die daar vrijwillig toestemming voor geven.

Het is niet de eerste marktonderzoeksapp van het bedrijf. Begin dit jaar raakte Facebook nog in opspraak, omdat het bedrijf tieners bleek te betalen om hun internetverkeer te mogen inzien.

De Study-app doet iets soortgelijks. Gebruikers kunnen zich registreren om mee te doen met het programma. Als Facebook ze uitkiest, dan kunnen zij de app installeren. Ze verzenden vanaf dat moment onder meer informatie over hun appgebruik, locatie en smartphone naar Facebook.

Facebook schrijft deelnemende gebruikers een "beloning" te zullen bieden als zij de app installeren.

Dataverzameling wordt volgens Facebook transparanter

De app wordt voorlopig alleen uitgerold in India en de Verenigde Staten. Facebook wil met het programma meer inzicht bieden in de informatie die het bedrijf van gebruikers verzamelt. Het sociale medium zegt gebruikers altijd de optie te geven om de app weer uit te schakelen.

Facebook kwam de afgelopen tijd regelmatig in de problemen, doordat het bedrijf data verzamelde zonder dat gebruikers zich daar bewust van waren. Ook faciliteerde het bedrijf dataverzameling door derden en werden de afgelopen jaren regelmatig Facebook-data gelekt.