Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt, bevestigt het bedrijf maandag na berichtgeving door persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge.

Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als die via het open net verlopen. Alle overdrachten voor hardware en software zijn stopgezet. "Google houdt zich hiermee aan de oproep", zegt een woordvoerder van het technologiebedrijf tegen Reuters. "We onderzoeken nog wat de gevolgen zijn."

Huawei kan alleen nog gebruikmaken van de eenvoudigste versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Belangrijke Google-apps en updates kunnen daardoor niet meer worden gebruikt door Huawei. Google heeft laten weten dat er niets verandert voor Huawei-telefoons die al in gebruik zijn.

Huawei zegt een "substantieel" aandeel te hebben gehad in de ontwikkeling en groei van Android. Het bedrijf zegt beveiligingsupdates en diensten te blijven leveren voor bestaande apparaten. Daarnaast blijft Huawei naar eigen zeggen werken aan een "veilig ecosysteem".

In de Verenigde Staten bestaat de angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.

Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren
164
Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren