Uber wordt in de Verenigde Staten vooralsnog niet strafrechtelijk vervolgd voor het dodelijke ongeval tijdens een test met een zelfrijdende auto in 2018.

De aanklagers in de staat Arizona zien "geen basis voor strafrechtelijke aansprakelijkheid" van het techbedrijf. Naar de bestuurder die in de auto zat, wordt nog wel aanvullend onderzoek gedaan. Haar hangt mogelijk vervolging boven het hoofd op verdenking van dood door schuld.

De aanklagers zeggen dat er "na grondig onderzoek" geen basis is om Uber nog verder strafrechtelijk te vervolgen. Details daarover zijn niet bekendgemaakt.

Het ongeluk van maart vorig jaar in de Amerikaanse plaats Tempe was voor zover bekend het eerste ongeval waarbij een voetganger om het leven kwam door een zelfrijdende auto. De aanrijding was door een dashcam gefilmd.

Het besluit om Uber niet te vervolgen, betekent een kopzorg minder voor het bedrijf achter de bekende taxi-app, dat al kampt met een lange lijst van federale onderzoeken, rechtszaken en andere juridische geschillen. Zo doen de landelijke verkeersautoriteiten ook onderzoek naar het ongeval.