
Waarom lopen accu's van smartphones sneller leeg bij kou?
Het is niet zo dat de accu daadwerkelijk sneller leeg gaat als het koud is, legt batterijdeskundige Henk Jan Bergveld van de TU Eindhoven uit. Een proces in de batterij dat de smartphone van stroom voorziet, werkt wel minder goed door de kou.
"De accu van een smartphone werkt normaal gesproken bij een elektrische spanning van tussen de 2,7 en de 4,35 volt", zegt Bergveld. De actuele spanning in dit bereik geeft weer hoe vol de batterij is, hoewel het proces niet lineair loopt. "Als de spanning ongeveer 3,5 volt is, is de accu voor 50 procent opgeladen."
Je mobiele telefoon heeft een minimale spanning nodig om te kunnen functioneren, legt Bergveld uit. Als de spanning onder de 2,7 volt komt, werkt de smartphone niet meer. Op dit spanningsniveau geeft een telefoon weer dat het batterijpercentage erg laag is: hooguit 1 procent. Zodra de spanning onder de 2,7 volt zakt, valt de telefoon uit.
Kou beïnvloedt elektrische spanning
Kou heeft invloed op de elektrische spanning die bij het opladen of ontladen in de accu aanwezig is. De smartphone haalt door middel van elektrochemische reacties energie uit de accu, waarbij elektronen zich via de accu van de negatieve naar de positieve kant verplaatsen. "Die reacties verlopen met een bepaalde snelheid", zegt Bergveld. "Dit proces gaat langzamer als het koud is. Dat verhoogt de weerstand waarmee de accu zijn opgeslagen elektrische energie aan de smartphone levert."
"Het gevolg is dat de spanning in elkaar zakt als de smartphone stroom uit de accu wil trekken", zegt Bergveld. "De smartphone wil de stroom eruit trekken, maar dat lukt niet." Het zichtbare gevolg is dat je smartphone een lager batterijpercentage kan weergeven dan daadwerkelijk het geval is. In welke mate dat optreedt, kan per smartphonemerk en -model verschillen.
Als de elektrische spanning in de smartphone al vrij laag is, doordat de accu al deels ontladen is, kan de smartphone ook uitvallen. Dat gebeurt als de spanning onder de 2,7 volt duikelt. De smartphone is immers ontworpen om op een accuspanning van tussen de 2,7 en 4,35 volt te werken.

Waarom het soms bij 0 graden voelt als -10
Ongemak, maar geen blijvende schade aan je smartphone
Kou heeft - in tegenstelling tot hitte - geen negatieve invloed op het verouderingsproces van de batterij. Dat de spanning in elkaar zakt, zorgt hoogstens voor wat praktisch ongemak, maar kan verder geen kwaad.
Gebruikers met een smartphoneaccu die gevoelig voor kou is, zouden hun telefoon in de winter warm kunnen houden om te voorkomen dat hij sneller uitvalt, bijvoorbeeld in een broekzak of de binnenzak van een jas.
Wie op een koude dag naar binnen gaat, zal ook merken dat de smartphone bij kamertemperatuur weer het juiste batterijpercentage weergeeft. Ook gaat de smartphone weer aan als hij door de kou is uitgevallen.
NUjij: Uitgelichte reacties