Drie Amsterdammers zijn door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot celstraffen tot twintig maanden. Het drietal verkocht drugs via het darkweb.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte de straffen dinsdag bekend op zijn website. De drie verdachten handelden vanuit huis. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket ging het om "alles behalve heroïne" en werden de drugs via postpakketjes verstuurd.

Klanten van de drie bestelden middelen via onder meer de handelsmarkt Hansa Market op het darkweb, een afgesloten deel van het internet. Gebruikers doen dat vaak via de Tor-browser, waarmee hun identiteit verhuld wordt.

Hansa Market werd in 2017 offline gehaald, maar daarna zocht de politie door naar verkopers die daarop actief waren. Na een tip over bitcoinhandel werden de verdachten gevonden.

In april van 2018 zijn de drie personen aangehouden. De politie vond in de woningen naast drugs ook een wapen en munitie. De officier van justitie spreekt van een "vrij professionele organisatie". De verdachten leidden een webshop met een versleutelde chatfunctie om vragen en opmerkingen te behandelen.

Toen het drietal werd aangehouden, hadden de verdachten bitcoins ter waarde van minstens 150.000 euro verdiend. Het OM eiste eerder straffen tot drie jaar.