Facebook heeft in Italië twee boetes gekregen van opgeteld 10 miljoen euro. Het bedrijf zou gebruikers misleiden over de verwerking van hun data.

De boetes werden opgelegd door de Italiaanse mededingingsautoriteit, schrijft The Guardian. De waakhond stelt dat Facebook zijn gebruikers bij het inschrijven misleidt. Zo zou niet genoeg duidelijk zijn welke verzamelde data er voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Facebook zou de nadruk te veel leggen op het gratis gebruik van de dienst. Gebruikers worden daarbij volgens de autoriteit te weinig geïnformeerd over het verdienmodel van het sociale netwerk. Ook dringt Facebook het gebruikers op om gegevens "zonder uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming" met websites en apps van derden te delen.

Facebook krijgt niet alleen een boete. Het bedrijf moet ook een verklaring met excuses voor alle gebruikers publiceren met uitleg over de verwerking van gebruikersdata.

In een statement laat Facebook weten "het besluit van de autoriteit te bekijken". Het sociale netwerk hoopt samen met de autoriteit aan een oplossing te werken. "Dit jaar hebben we onze regels duidelijker gemaakt, zodat mensen beter begrijpen hoe we data gebruiken en hoe ons verdienmodel werkt."