Microsoft heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse leger. Het bedrijf levert honderdduizend exemplaren van de HoloLens, die onder meer gebruikt worden voor trainingen.

Het leger betaalt Microsoft 480 miljoen dollar (422 miljoen euro) voor het leveren van aangepaste prototypes van de augmentedrealityheadsets. De brillen worden gebruikt voor trainingen en veldwerk, schrijft persbureau Bloomberg.

Een HoloLens is een bril met een groot stuk glas, waarop informatie kan worden geprojecteerd. Daarmee zien de dragers een virtuele laag over de werkelijkheid.

Het Amerikaanse leger hoopt de headsets in te zetten, zodat troepen meer en betere informatie krijgen om beslissingen te kunnen nemen. Ook zijn de headsets voorzien van nachtvisie en kunnen ze warmte detecteren.

De HoloLens moet ook gezondheidsmetingen kunnen verrichten, bijvoorbeeld om te zien hoe de ademhaling van de drager is. Daarnaast herkent de headset hersenschuddingen en biedt hij gehoorbescherming.

HoloLens-headsets worden al langer ingezet bij legereenheden. Zo werden ze eerder al geleverd aan Israël en zette de VS ze al in tijdens trainingen.