De Japanse minister Yoshitaka Sakurada van Cybersecurity komt terug op zijn uitspraak van eerder deze week, waarin hij beweerde geen computers te gebruiken.

Tijdens een debat in het parlement afgelopen woensdag zei de minister nog nooit een computer te hebben gebruikt. Daar kwam Sakurada vrijdag op terug. "Thuis gebruik ik geen computer", zei de 68-jarige minister. "Maar op kantoor gebruik ik het natuurlijk voor meerdere werkzaamheden."

Sakurada werd vorige maand door de Japanse premier Shinzo Abe benoemd voor de post waar cybersecurity onder valt. De minister is bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio verantwoordelijk voor de cyberveiligheid.

"Ik heb sinds mijn 25e levensjaar personeel geïnstrueerd", zei Sakurada woensdag. "Daarom heb ik geen computers gebruikt."

De minister reageerde verward toen hem werd gevraagd of er USB-sticks worden gebruikt bij Japanse nucleaire energiecentrales. Daarnaast begreep hij ook niet precies wat er met malware bedoeld werd. De uitspraak van Sakurada werd kritisch onthaald door oppositieleden.