Javier Soltero, de man die bij Microsoft de leiding heeft over spraakassistent Cortana, zal het bedrijf aan het einde van dit jaar verlaten.

Soltero maakte zijn vertrek dinsdag op Twitter bekend, nadat ZDNet er een artikel over publiceerde. De Cortana-topman werkte bijna vijf jaar bij Microsoft.

"Ik ben vereerd dat ik mocht meewerken aan iets waar dagelijks 100 miljoen mensen van afhankelijk zijn", schrijft hij. Het is niet bekend wat Soltero gaat doen nadat hij bij Microsoft is vertrokken.

De topman werkte sinds begin 2014 bij Microsoft, toen het bedrijf de start-up Acompli overnam. Daarvan was Soltero de oprichter. De e-mailapp van Acompli werd na de overname snel omgezet naar Outlook voor iOS en Android.

Functie van Cortana zou zijn veranderd

Sinds maart van dit jaar had Soltero de leiding over Cortana, Microsofts spraakassistent die vragen beantwoordt van gebruikers en bijvoorbeeld helpt bij het inplannen van afspraken.

Een maand geleden schreef ZDNet dat Microsoft het team van Cortana zou verplaatsen naar een andere afdeling. De spraakassistent wordt mogelijk opgenomen in de Office-software. Daarmee zou Cortana een andere weg inslaan en niet langer de directe concurrentie aangaan met assistenten van andere bedrijven.