De Russische overheid wil anoniem gebruik van chatapps aanpakken. Mensen moeten zich bij gebruik van zulke apps identificeren via hun telefoonnummer.

Alle gebruikers van chatapps moeten geïdentificeerd kunnen worden in Rusland, schrijft ZDNet. Een decreet daarvoor werd dinsdag getekend door de Russische premier Dmitry Medvedev en treedt over een half jaar in werking.

De identificatieplicht is volgens Alexander Zharov, het hoofd van de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor, "noodzakelijk om veilige communicatie te garanderen voor burgers en de overheid".

Telefoonaanbieders worden verplicht de echtheid van een opgegeven telefoonnummer binnen twintig minuten te verifiëren. Als dat niet lukt, zijn chatdiensten verplicht om gebruikers van hun platforms te weren.

Ook worden internetproviders geacht bij te houden bij welke chatapps hun klanten zijn geregistreerd. Als de klant naar een andere provider gaat, moet het identificatieproces opnieuw worden doorlopen.

Rusland treedt op tegen anoniem chatten

De afgelopen jaren heeft Rusland meermaals ingegrepen om communicatie via chatapps te bemoeilijken voor criminelen en terroristen. Zo moeten providers informatie over telefoongesprekken en sms'jes enkele maanden opslaan.

In april probeerden Russische autoriteiten Telegram te blokkeren, omdat de chatdienst geen sleutel wilde bieden om versleutelde berichten te kunnen lezen. Rusland blokkeerde daarna verschillende servers om het Russen moeilijk te maken om de app te blijven gebruiken.