Facebook heeft 82 Iraanse pagina's, groepen en accounts verwijderd van zijn sociale netwerken Facebook en Instagram.

De pagina's en accounts werden vanuit Iran gerund en plaatsten misleidende berichten, schrijft Facebook op zijn website.

De berichten waren met name gericht op gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 30 pagina's, 33 Facebook-accounts, 3 Facebook-groepen en 16 accounts op Instagram.

Op Facebook deden de mensen achter de Iraanse accounts en pagina's zich voor als Amerikaanse of Britse burgers. Er werden vooral berichten geplaatst over politiek beladen onderwerpen, zoals racisme en immigratie.

Facebook ondernam actie vanwege de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten. In totaal volgden ten minste een miljoen accounts één van deze pagina's. Ongeveer 25.000 mensen waren volgens Facebook aangesloten bij een van de groepen en ruim 28.000 accounts volgden de misleidende Instagram-accounts.

Facebook heeft geen banden met de Iraanse autoriteiten ontdekt. Het is onbekend door wie de accounts en pagina's zijn aangemaakt. 

In augustus haalde Facebook 652 pagina's, groepen en accounts van Facebook en Instagram af. Die plaatsten misleidende berichten vanuit Iran en Rusland en richtten zich op de VS, het VK, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.