Microsoft is officieel de eigenaar van ontwikkelaarsplatform GitHub. Het bedrijf betaalde 7,5 miljard dollar (6,5 miljard euro) voor de overname.

GitHub maakt vrijdag op zijn weblog bekend dat Microsoft de nieuwe eigenaar van het platform is geworden. In juni werd de overeenkomst tussen beide bedrijven al gesloten, maar er gingen maanden overheen om de overname af te ronden.

GitHub bevond zich al een tijd in zwaar weer. De website zocht naar een nieuwe CEO en heeft sinds de oprichting in 2008 nog geen winst gemaakt.

De nieuwe CEO is Nat Friedman, die in het verleden een toppositie bij ontwikkelaarsdiensten van Microsoft bekleedde. Friedman schrijft in het blogbericht dat GitHub onafhankelijk onder Microsoft blijft opereren.

Nadat Microsoft en GitHub een overeenkomst bereikten, onderzocht de Europese Commissie of er na de overname genoeg concurrentie zou overblijven voor ontwikkelaarsplatforms. Een week geleden gaf de commissie toestemming voor de overname.

GitHub wordt door ruim 28 miljoen ontwikkelaars gebruikt, met name voor opensourcesoftware. Gebruikers plaatsen hun code op het platform, zodat anderen kunnen helpen bij de ontwikkeling. Ook kunnen ontwikkelaars op basis van die software een eigen versie maken.