Twintig jongeren die bij oplichting via Marktplaats en Facebook waren betrokken, zijn afgelopen weekend in Rotterdam-Zuid opgepakt door de politie.

De jongeren worden verdacht van witwassen en oplichting via internet. De verdachten zijn volgens de politie in de leeftijd van veertien tot achttien jaar.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn een onderzoek gestart nadat meerdere aangiften bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) waren binnengekomen. 

Oplichters boden spullen te koop aan via Marktplaats en Facebook, maar leverden die vervolgens niet. De jongeren lieten hun bankrekeningnummer door criminelen gebruiken voor het storten van geld.

Het gestorte geld werd vervolgens door de jongeren opgenomen en daarna afgegeven aan de oplichters, in ruil voor een vergoeding. Volgens de politie varieerde de vergoeding van een paar honderd euro tot een burger van McDonald's.

Ook oplichter opgepakt

Volgens een woordvoerder van de politie was één van de jongeren ook een oplichter. "Naar aanleiding van informatie uit de verhoren met de jongeren, hopen we nog meer oplichters te vinden."

De jongeren zitten niet meer vast. In samenwerking met het OM werden meteen straffen opgelegd. Veel verdachten worden verwezen naar Halt. De jongeren kunnen ook een training volgen om beter nee te zeggen als hen gevraagd wordt om hun rekening beschikbaar te stellen.

Een aantal verdachten zal een passende taakstraf uitvoeren. En een deel van de jongeren moet begin 2019 voor de rechter verschijnen.