Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot vier jaar en boetes tot 80.000 euro voor een groep die jarenlang illegale gokwebsites beheerde.

Het OM eist de straf voor achttien personen die bij de goksites betrokken waren. De groep zette online gokspellen op, terwijl dat verboden is in Nederland. Bovendien zegt het OM dat de oprichters de prijzen niet uitkeerden aan winnaars.

De verdachten zetten complexe constructies van meerdere bedrijven op waarmee ze de winst die ze met de online gokspellen maakten, konden witwassen. De inkomsten werden verdeeld over andere bedrijven of geïnvesteerd in vastgoed.

De zaak speelde al langer. Al in 2004 trad het OM samen met de Kansspelautoriteit op tegen de groep, maar de verdachten gingen daarna volgens justitie door tot 2014. In die jaren hadden zij een omzet van zo'n 105 miljoen euro.

De hoofdverdachten werden bijgestaan door een belastingadviseur. Het OM zegt dat die adviseur "in strijd met zijn eigen beroepsregels heeft gehandeld" om een lucratieve klant aan zich te binden. De adviseur zou daarom volgens justitie een beroepsverbod moeten krijgen.