Het merendeel van de Nederlanders heeft zijn telefoon slecht beschermd tegen tracking door derde partijen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Daardoor zijn Nederlanders makkelijk te volgen door grote bedrijven als Facebook en Google.

Zo heeft 95 procent geen adblocker op zijn smartphone geïnstalleerd en 81 procent niet op zijn pc. Daardoor kunnen allerlei bedrijven zien welke webpagina's consumenten bekijken.

Ook vergeten internetters uit te loggen bij Google en Facebook. Dat heeft tot gevolg dat commerciële partijen ze kunnen blijven volgen op andere websites.

Volgens de bond delen de meeste Android-telefoons met een Facebook-app continu de locatie met het sociale medium, ook als de app niet in gebruik is. Het gaat om 87 procent van alle telefoons. Op iOS ligt dat percentage op 38 procent.

Daarnaast stelt de organisatie vast dat de privacyinstellingen van Google-accounts niet zijn aangepast, waardoor Google veel data van consumenten onthoudt, zoals locatie, gebruikte zoektermen of gezochte afbeeldingen.

De Consumentenbond deed het onderzoek onder achttienhonderd consumenten.