Yubico heeft een aantal nieuwe Yubikey-sleutels uitgebracht. De nieuwe sleutels ondersteunen een nieuwe standaard voor tweestapsverificatie waardoor gebruikers niet meer hoeven in te loggen met een wachtwoord.

Er komen vier nieuwe sleutels uit in de 5 Serie, de meest recente van het bedrijf. Het gaat om de YubiKey 5 NFC en 5 Nano. Die lijken veel op de eerdere versies, al heeft die eerste sleutel nu ondersteuning voor NFC.

Daarnaast komen er de 5C NFC en 5C Nano uit, die werken met usb-C-aansluitingen.

Alle Yubikeys ondersteunen nu FIDO2, een nieuw protocol waarmee het straks mogelijk is in te loggen zonder wachtwoord. Een groeiend aantal bedrijven probeert een nieuwe vorm van veilig inloggen te bedenken waarbij (alleen) het wachtwoord overbodig is. Naar verluidt presenteert Microsoft daar volgende week een oplossing voor.

Yubikeys zijn hardware-tokens voor tweestapsverificatie. Dat betekent dat een gebruiker tijdens het inloggen niet alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig heeft, maar nog een extra code. Die wordt bijvoorbeeld via sms verstuurd, vergelijkbaar met hoe DigiD nu werkt.

De nieuwe YubiKeys zijn te koop vanaf 45 dollar (omgerekend zo'n 38 euro). Europese prijzen zijn niet bekend, die verschillen meestal per verkoper.