Onder meer Microsoft en Magic Leap zouden augmentedrealityheadsets aan het Amerikaanse leger willen leveren. Ze kunnen gebruikt worden voor gevechtstraining.

De samenwerking kan leiden tot het leveren van ruim 100.000 headsets aan het Amerikaanse leger, schrijft Bloomberg op basis van overheidsdocumenten en gesprekken met ingewijden.

De overeenkomst zou onderdeel uitmaken van een programma dat ruim 500 miljoen dollar (omgerekend zo'n 425 miljoen euro) kan kosten. Het programma is volgens een omschrijving van het leger bedoeld om "doeltreffender te zijn". Zo moeten vijanden sneller herkend worden en moet het leger sneller tot actie kunnen overgaan.

De headset van Magic Leap en de Microsoft HoloLens maken gebruik van augmented reality. Op het display van de headset kan een virtuele laag worden geprojecteerd, terwijl de omgeving zichtbaar blijft. Magic Leap zou de voornaamste kandidaat zijn voor het Amerikaanse leger.

Trainingen worden opgenomen en geanalyseerd

Tijdens trainingen zouden soldaten de headsets gebruiken om bijvoorbeeld te oefenen met hinderlagen en chemische aanvallen. De training zou vanuit meerdere hoeken worden opgenomen, zodat ze daarna geanalyseerd kunnen worden.

De Magic Leap en de HoloLens zijn nog niet klaar om uitgebracht te worden voor consumenten. Het is niet bekend in hoeverre het de bedrijven lukt om aan technische eisen van het leger te voldoen.