De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een klacht tegen Facebook ingediend voor het faciliteren van genderdiscriminatie. Aanleiding is de mogelijkheid voor werkgevers om met Facebook-advertenties vacatures alleen zichtbaar te maken voor mannen of vrouwen.

"Op die manier worden mensen die buiten de geselecteerde groepen vallen buitengesloten om van de vacatures op de hoogte te zijn", schrijft de ACLU op zijn website.

De klacht, ingediend bij de Amerikaanse gelijkheidscommissie EEOC, richt zich naast Facebook op tien andere bedrijven. Deze bedrijven zouden het advertentiesysteem van Facebook gebruiken om vacatures voor banen in door mannen gedomineerde vakgebieden voor te schotelen aan jonge mannelijke Facebook-gebruikers.

Daarmee worden vrouwen, niet-binaire genders en oudere mannen buitengesloten, schrijft de ACLU. Op die manier maken de bedrijven zich volgens de burgerrechtenorganisatie schuldig aan geslachts- en leeftijdsdiscriminatie.

Facebook draagt volgens de ACLU actief bij aan de mogelijkheid om te discrimineren. Met zijn systeem kan Facebook adverteerders garanderen dat bepaalde reclames alleen aan mannelijke of vrouwelijke gebruikers getoond worden.

In augustus maakte Facebook bekend dat het bedrijf vijfduizend discriminerende advertentie-opties heeft verwijderd. De kenmerken hadden onder meer te maken met religie en etniciteit.