Microsoft wil dat gebruikers beter geïnformeerd worden wanneer hun gegevens worden opgevraagd door opsporingsdiensten. Op dit moment blijft die informatie geheim, maar volgens Microsoft is dat achterhaald.

Dat schrijft het bedrijf in een blogpost. Topman Brad Smith publiceert daarin een aantal richtlijnen waarvan hij graag zou zien dat opsporingsdiensten ze overnemen.

"Als internationaal bedrijf met miljoenen gebruikers vinden we het belangrijk dat we laten weten hoe overheden omgaan met deze kwesties", schrijft Smith.

Het bedrijf pleit in het manifest voor een 'universeel notificatierecht'. Tenzij er grote bezwaren zijn, zouden gebruikers altijd melding moeten krijgen van een clouddienst wanneer een overheidsinstelling of opsporingsinstantie data van hen opvraagt.

Daarnaast wil Microsoft dat er een onafhankelijke autoriteit komt die zulke opvragingen vooraf goedkeurt, en dat het makkelijker wordt om onrechtmatige verzoeken aan te vechten.

Bescherming kan per land verschillen

Volgens Microsoft moderniseren overheden steeds vaker processen om data te verzamelen uit andere landen, maar loopt de bescherming van consumenten achter.

"Deze principes kunnen per land verschillen", zegt Smith in het manifest. "Maar de onderliggende structuren van aansprakelijkheid, transparantie en wederzijdse controle gelden overal en voor iedereen."