De Russische telecomautoriteit Roskomnadzor test een nieuwe methode om de chatapp Telegram te blokkeren, nadat een eerdere poging daartoe ook veel andere online diensten offline haalde.

Rusland probeerde Telegram in april te blokkeren, nadat het bedrijf weigerde om decryptiesleutels voor berichten te overhandigen. Daarmee zouden de Russische autoriteiten versleutelde berichten kunnen inzien.

De poging om Telegram te blokkeren, leidde niet alleen het ontoegankelijk maken van Telegram, maar ook veel andere internetdiensten. Daarop besloot Rusland om zijn inspanningen tijdelijk te staken.

Samen met de Russische binnenlandseveiligheidsdienst FSB test de telecomautoriteit Roskomnadzor een systeem waarmee individuele diensten geblokkeerd kunnen worden, blijkt uit notulen van een vergadering tussen ambtenaren.

Het experiment is gebaseerd op de analyse van internetverkeer. Door datastromen van Telegram te identificeren zou de dienst effectiever geblokkeerd kunnen worden. Eerder werden op grote schaal IP-adressen geblokkeerd, waardoor diensten die vanuit hetzelfde internetadres opereerden ook getroffen werden.

'Nieuwe methode blokkeert ook andere diensten'

Volgens topmensen van twee bedrijven die aan de tests meedoen, blokkeert de nieuwe methode nog steeds andere internetdiensten, terwijl dat niet de bedoeling is. De deadline voor het uitvoeren van de tests is inmiddels uitgesteld.

Roskomnadzor zegt tegen persbureau Reuters geen informatie over de tests te hebben. Zowel de FSB als Telegram reageerde niet op vragen, terwijl het Russische ministerie van Communicatie weigerde te reageren.