PEGI, het Europese classificatiesysteem voor games, gaat fysieke exemplaren van computerspellen met in-gameaankopen voorzien van een waarschuwingssymbool.

Met de waarschuwing wil PEGI kopers van de videogamers attenderen op de aanwezigheid van microtransacties, schrijft gamewebsite Eurogamer. De waarschuwing is vooral bedoeld voor ouders die games voor hun kinderen kopen.

Microtransacties of in-gameaankopen zijn een functie in videogames waarin spelers, binnen de game, met echt geld kleine aankopen kunnen doen. Het gaat bijvoorbeeld om wapens, uitbreidingen of cosmetische producten voor een personage.

Games die online gekocht en gedownload kunnen worden konden al voorzien worden van een waarschuwing voor microtransacties. PEGI, vooral bekend voor de leeftijdsclassificatie van games, biedt ook symbolen voor games waarin onder meer geweld, discriminatie, seks en drugs voorkomen.

Onderzoek naar lootboxen

In Nederland doet de Kansspelautoriteit onderzoek naar het fenomeen van lootboxen. Dat zijn virtuele schatkistjes die vaak met echt geld gekocht kunnen worden en vaak een, voor de gamer van tevoren onbekende, prijs bevatten.

In april constateerde de gokautoriteit dat games die lootboxen aanbieden met beloningen die vervolgens verhandeld kunnen worden, de Nederlandse wet overtreden.